Göran BergstenGöran Bergsten
Willhem

Tre sätt att skapa en klimatsmart fastighet

Hur gör man en fastighet från 1972 klimatsmart? Det har Göran Bergsten, fastighetschef i Karlstad, koll på.

Willhem har ett stort fokus på energieffektivisering och har under flera år tagit många klimatsmarta steg. Ett av de senaste projekten är på Uttern 21 som är en fastighet i Karlstad som byggdes 1972 och består av fler än 200 lägenheter. Här delar Göran med sig av sina bästa tips hur de har gjort för att säkerställa driften i många år framöver.

Installera solceller

På fastighetens tak installerades det solceller som resulterade i en anläggning på totalt 125 kWp. Det ger en egenproduktion av ungefär 103000 kWh förnyelsebar solel per år.

– I fastigheten ingår elen i hyran vilket gör att vi nu själva kan producera elen till stor del under årets ljusa månader, säger Göran.

Utsikten från Uttern 21 i Karlstad
Solceller på Uttern 21

Byt ut gamla fönster

Förutom solcellsprojektet byttes även alla fönster i fastigheten ut till energieffektiva treglasfönster.

–  Treglasfönster isolerar mycket bättre vilket ger en stor energibesparing och skapar ett bra inomhusklimat, säger Göran.

Rumsgivare i lägenheterna

I fastigheten finns en värmepump som återvinner frånluften och i varje lägenhet installerades uppkopplade rumsgivare som gör det möjligt att styra värmen i fastigheten.

– Detta gör så att energiförbrukningen sänks samtidigt som trivseln i bostaden ökar tack vare den den jämna innetemperaturen, säger Göran.

Vill du veta mer?

Är du intresserad av att läsa mer om hur Willhem arbetar med miljö och energi genom att skapa klimatsmarta fastigheter hittar du fler exempel här i vår blogg.