Tornet 1 i KarlstadTornet 1 i Karlstad
Willhem
Individuell mätning och debitering

Minskad elförbrukning och lägre kostnader

När elpriserna skenade blev läget akut för hyresgästerna i det gamla vattentornet i Karlstad. Men Willhem hittade en lösning. Vi låter Marcus Lagerkvist, projektledare på Willhem i Karlstad, berätta mer.

Marcus Lagerkvist, projektledare på Willhem i Karlstad

IMD står för ”individuell mätning och debitering”. Det innebär att du som bor i ett flerbostadshus får betala för din egen energiförbrukning av till exempel el, värme och varmvatten – inte hela husets genomsnittliga förbrukning. Det visade sig vara räddningen för det gamla vattentornet som fick bli först ut i Willhems fastighetsbestånd i Karlstad att övergå till IMD-el.

– Elkrisen fick oss att snabbt ställa om för att hjälpa våra hyresgäster då fastigheten hade direktverkande el och kallhyra. Vi var oroliga att de extrema priserna skulle innebära att hyresgästerna blev tvungna att flytta. Och att bygga om hela värmesystemet inom en rimlig tid bedömde vi som omöjligt, berättar Marcus Lagerkvist, projektledare på Willhem i Karlstad.

Billigare för hyresgästerna

Istället för att varje lägenhet har sitt elavtal, mäts och debiteras elen nu av Willhem. Eftersom Willhem handlar stora mängder el får hyresgästerna ett fördelaktigt pris.

– Willhem är ju en storförbrukare av el så vi kan pressa priserna på ett helt annat sätt än vad en privatperson kan. Vårt erbjudande innebär för de flesta ett väldigt mycket bättre och stabilare elpris jämfört med ett rörligt. Det gör att hyresgästerna slipper oroa sig för extrempriser, säger Marcus.

Utmanande trots fördelarna

Om hushållselen ingår i hyran och inte mäts och debiteras individuellt brukar IMD innebära att snittförbrukningen i en fastighet sjunker. Det skapar en helt annan medvetenhet hos hyresgästerna vilket gör att de blir mer måna om sin elkonsumtion. Trots fördelarna är det inte helt enkelt att byta till individuell mätning i en fastighet.

– För oss med hyreslägenheter finns det en del utmaningar då vi behöver skriva avtal med varje hyresgäst. Man får räkna med att man inte får med sig alla på en gång, efter en informationskampanj fick vi med oss två tredjedelar. Därför behöver förutsättningarna systemtekniskt vara rätt. Vi har samlat alla elmätare i samma rum så förutsättningarna finns för att kunna konvertera resterade lägenheter när någon visar intresse eller flyttar, avslutar Marcus.

Läs mer

Här i vår blogg Hemma hos Willhem kan du läsa mer om livet i och omkring våra hus och gårdar. Ta bland annat del av vad vi gör för att minska klimatpåverkan och hur vi tar hand om våra fastigheter.