Göran BergstenGöran Bergsten
Willhem
Modern teknik i gammalt skal:

Bättre för hus, hyresgäster och miljö

Att dra ner på onödiga kostnader, möta uppsatta miljömål, samtidigt som hyresgästerna ska vara nöjda är lika svårt som det låter. Men för Göran Bergsten, Willhems fastighetschef i Karlstad, är det en utmaning han gärna tar sig an.

– Fönsterbyten gör vi varje år och där ser vi att det blir en tydlig minskning i energiförbrukningen. Vi har genomfört ett par projekt till för att ytterligare sänka energiförbrukningen, berättar Göran.

Ett enkelt och effektivt sätt att slippa värmeläckage är att tilläggsisolera vindar för att hålla kvar värmen i fastigheten.

– Det blir lite som att sätta på en mössa, fortsätter Göran. Men det förutsätter att vi kan flytta förråden från vinden till källaren och det går inte att göra i alla fastigheter.

Citat

”Men lägre förbrukningskostnad innebär inte att hyresgästen fryser direkt, det är en följd av modern teknik i ett gammalt skal.”

Egenproducerad värme

– Vi har också installerat bergvärme i fem av fastigheterna. Vi började i en fastighet förra året och där kan vi redan se en bra effekt på förbrukad energi. Men lägre förbrukningskostnad innebär inte att hyresgästen fryser direkt, det är en följd av modern teknik i ett gammalt skal, säger Göran och visar stolt upp en ny bergvärmepump.

Mycket bättre koll nu

Att sänka temperaturen för en hel fastighet utan att det påverkar hyresgästerna låter motsägelsefullt, men Göran menar att de eftersträvar att hålla temperaturen jämnare i alla lägenheter i en fastighet.

– Det är svårt att ha exakt samma temperatur i varje lägenhet eftersom det finns många yttre faktorer som spelar in, men vi ska ligga runt 21 grader, säger Göran.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar en innetemperatur på 20–23 grader, aldrig lägre än 18 eller högre än 26 grader.

– Vi har tidigare haft rumsgivare som gett oss temperaturen i varje lägenhet, men nu har vi ett nytt system där varje rumsgivare är uppkopplad mot ett digitalt gränssnitt, så vi kan se i realtid hur temperaturen är i en specifik lägenhet, förklarar Göran.

Hyresgästerna kan fortfarande reglera värmen hemma, men Willhem ser direkt om något oväntat händer med temperaturen och kan agera snabbt, vilket är en stor fördel för både hus och hyresgäster.