......
Willhem

Gammalt blir nytt

Hur renoverar man en fastighet från 1900-talet och ger den en tidstrogen utformning? Det kan gänget på Willhem i Karlstad svara på. Deras arbete har belönats med Byggnadsvårdspriset 2021.

...
...

Fastigheten Vallhall 10 med åtta lägenheter ligger på Värmlandsgatan i Karlstad. Byggnaden ritades av stadsarkitekten Carl Crispin och såg dagens ljus 1907. Några bilder på hur huset såg ut i originalskick har inte hittats, men under renoveringen har man ändå kunnat få en hint om hur byggnaden såg ut från början. I några av lägenheterna står det kvar kakelugnar i original.

– När vi rev bort saker fanns det gamla kvar under. Det gick att se vad som var nytt och vad som var original. Jag tror att Carl Crispin skulle känna igen huset ganska bra om han såg det i dag, säger Michael Theander, projektledare på Willhem i Karlstad.

Citat

”Fastighetsägaren har med god förståelse för byggnadens karaktärsvärden och utformingsdetaljer på ett klokt och föredömligt sätt kompletterat snickerier, träpanel och fönster i en tidstrogen utformning. Ny fasadommålning har också framhävt liggande listverk med vit kulör som bättre stämmer överens med en tidstypisk fasad. ”

Utdrag ur motiveringen
... Före
... Efter

När hyresgästerna började få svårt att öppna fönstren tog restaureringen fart.

– Sydsidan av huset var sliten. Först bytte vi fönster och restaurerade sedan i två etapper. Vi var klara sommaren 2019 så jag blev lite förvånad när kommunen hörde av sig om priset i och med att det var något år sedan. Men det är roligt att fler än vi tycker att det blev bra. Huset rimmar väl med att vi driver vår verksamhet långsiktigt. Vi ägs ju av Första AP-fonden som förvaltar våra pensionspengar, säger Göran Bergsten, fastighetschef på Willhem i Karlstad.

Byggnadsvårdspriset delas ut av stadsbyggnadsnämnden och huset pryds nu av en mässingsplatta med Karlstadsmotiv.

– Den sätter vi upp på väggen ut mot gatan. Lite vill vi ju skryta, säger Michael och ler.