Grannar i JönköpingGrannar i Jönköping
Willhem

Välkommen på husesyn

Mer än ett år har gått sedan de första flyttlådorna bars in i Willhems första, egna nybyggda hus på Dalvik i Jönköping. Blev det ett bra hus? Bästa sättet att ta reda på det är att fråga dem som bor där.

Vi knackar på hos Katrin och Bengt-Göran Bengtson som flyttade in när huset var färdigt, vintern 2017–18.

– Vi har våra barn i Stockholm och Göteborg och då tyckte vi att Jönköping var perfekt, säger Bengt-Göran. Åldersmässigt är vi ju pensionärer så vi kände att det skulle vara skönt att slippa ha ett stort hus att ta hand om. Vi är borta och reser ganska mycket, så vi ville hellre bo i en lägenhet.

Hyresgästerna Bengt-Göran och Katrin
Räven 18 i Jönköping

Tittade ni runt på flera områden?

– Jadå. Vi var runt och tittade på en hel del lägenheter. Några var lite äldre men vi kände att vi helst ville ha något nytt och fräscht, säger Bengt-Göran.

– Många andra bostadsområden kändes täta och trånga, inflikar Katrin. Kommer man från ett hus med trädgård, så känns det lite konstigt att se rakt in till grannen. Här har vi nära till stan, bor på en höjd och har utsikt mot Vättern.

– Det är luftigt och fint, det är så välskött här med parken, fortsätter Bengt-Göran. Man ser att personal från Willhem är ute varje dag och plockar och snyggar till. Sedan är det kul att de låter det växa på en del ställen, så att bin och fjärilar ska kunna trivas.

Vad är det bästa med att bo här?

– Känslan av att ha naturen alldeles inpå. Och att det rör sig folk häromkring, det är studentlägenheter i huset intill, så det är alltid liv och rörelse. På sommaren har de picknickar med lite tjo och tjim och det är bara trevligt, säger Bengt-Göran.

Vad är det första ni gör när ni kommer hem?

– Jag öppnar balkongdörren, sjunker ner i soffan och pustar ut, säger Bengt-Göran avslutningsvis.

Vi säger tack för titten och ringer sedan på hos Monica som bor på första våningen i uppgången intill. Det första man slås av är en stor, grön ek och ljusglimret från Vätterns vågor utanför ett ordentligt stort fönster. Hon visar oss ut till altanen där vi slår oss ner och njuter av solskenet.

– Här låg det en handelsträdgård förut, berättar Monica. Det var en dansk som grundade den. Han hade en stor tomt, och det finns ett hus som är kvar än idag. Han hade också en plantage i Kenya och tog med sig en massa exotiska växter hit och planterade, han anlade dammar med guldfiskar, och det kom hit folk från hela landet bara för att titta.

Monica på altanen
Blommor

Trivs du här i huset?

– Jättebra. Bra grannar och nära till naturen. Det är lite som en park. Lamporna tänds vid åttatiden på kvällen, och det är så mysigt. Speciellt när alla djur kommer fram. Fåglar, ekorrar och harar. Och häromkring finns det fruktträd, bär och blommor. Det är fantastiskt vackert.

Vad värdesätter du mest?

– Själva lägenheten. Den är precis lagom stor för mig och det är inte så mycket att städa. Det jättestora fönstret som vänder sig ut mot naturen och utsikten. Och uteplatsen. Att allt är nytt, det känns också bra. Och så är det så välisolerat. Man hör inte ett ljud från grannarna, bara när man kommer ut på altanen. Knäpptyst

Vill du också bo i nyproduktion?

Willhem har många spännande projekt på gång för dig som vill bo helt nytt. Håll utkik på vår hemsida där vi publicerar alla våra nyproducerade lägenheter.