Minibovärdar i TrollhättanMinibovärdar i Trollhättan
Willhem

Unga får inblick i fastighetsbranschen

Sommarjobbet som minibovärd ger många skolungdomar chansen att tjäna egna pengar inför höstterminen. Minst lika värdefull är den arbetslivserfarenhet de får av att uppleva hur ett fastighetsbolag i grund och botten fungerar. Ida Wall, Gabriel Ohlsson och fastighetschefen Håkan Lindell pratar om hur det är att vara minibovärd.

Hur kommer det sig att ni blev minibovärdar?

– Jag jobbade här förra året också, så jag gick förbi i våras och kollade om de ville ha mig tillbaka. Och det ville de. Jag bor hos Willhem och förra året fick jag ett utskick där de sökte minibovärdar, och det såg intressant ut. Jag tänkte att det var ett bra sätt att komma in och få grepp om hur fastighetsbranschen funkar, säger Gabriel.

– Jag letade efter ett sommarjobb med mycket praktiskt arbete där jag skulle få röra på mig. Då såg jag ett anslag i vår trappuppgång och nappade på det, säger Ida.

Har ni några tankar om fastighetsbranschen?

– Det är kul, vi får göra mycket praktiskt och dessutom är det väldigt socialt, man träffar många människor. Nu har jag fått en helt annan inblick i hur stort och omfattande det är, det är så mycket man måste ha koll på, så mycket som behöver göras för att driva runt en fastighet och få den att fungera, säger Gabriel.

Citat

”Man träffar folk, gör fint och rör på sig”

Hur ser en vanlig dag ut?

– Först på morgonen är det sophantering och sedan börjar vi rondera som det heter. Då kollar vi igenom fastigheterna från ”topp till tå” och går igenom alla utrymmen. Vi följer en checklista och skriver en kommentar om vi hittar något som avviker, säger Gabriel.

– Sedan är det frukostmöte på kontoret. Då går vi igenom och diskuterar alla ärenden och planerar in de åtgärder som ska genomföras under dagen. Sedan har vi haft några större projekt där vi har gjort i ordning en uteplats, ett staket, ett cykelskjul och lite annat. Det har varit mycket att olja och måla. Det mesta utomhus, och några grejer inomhus, säger Ida.

Håkan Lindell, fastighetschef i Trollhättan

Vad säger du Håkan, gör minibovärdarna ett bra jobb?

– Ja, jag har ju varit ute och tittat på resultaten och jag är positivt överraskad, de har gjort jättesnygga jobb; målat, oljat och varit noga med att täcka så att det inte hamnat färg på fel ställen. Riktigt proffsigt. Tror inte det hade blivit bättre om vi hade anlitat några proffsentreprenörer, vilket är imponerande. Sedan är det en stor glädje att ha dem här också, de är roliga och trevliga som personer, gör bra ifrån sig och tycker det är skoj, säger Håkan.

Är det den här typen av unga krafter som behövs i fastighetsbranschen?

– Ja definitivt. Självklart vill vi att de funderar på vad de vill syssla med i framtiden, att de får känna på vad fastighetsvärlden innebär. En annan sida av att vara minibovärd är också att få uppleva vad det egentligen innebär att bo i ett hyreshus. Förhoppningsvis blir man lite mer aktsam om sitt närområde när man vet vilket arbete som ligger bakom, och vilka som får ta ansvar för det. Som hyresgäst har man också ett ansvar att ha koll på området och hålla rent och snyggt. Det sköter sig inte självt. Det är nyttigt att uppleva vad som ligger bakom, säger Håkan.

– Ute i bostadsområdena är det jättemånga som är trevliga och kommer fram och vill prata när vi står och målar. De visar verkligen uppskattning och säger att det blir fint och så. Det känns väldigt trevligt, säger Ida.

– Det är speciellt många äldre som är hemma när vi är där och jobbar. De kommer gärna och pratar med oss en stund, säger Gabriel.

Vill du veta mer?

Om du är intresserad av att veta mer om initiativet med minibovärdar kan du läsa mer om andra minibovärdars upplevelser här på vår blogg.