Celine öppnar dörren till sitt hemCeline öppnar dörren till sitt hem
Willhem
Första lägenheten:

Tryggheten i första hand

Att flytta hemifrån är en stor grej. Men det är inte helt enkelt att ta steget ut i vuxenlivet. De flesta unga vuxna tvingas att förlita sig på tidsbegränsade andrahandskontrakt eller hoppas att en polare har en tillräckligt stor lägenhet. Celine hade tur och i hennes fall gick allt väldigt fort när hon fick höra att Willhem byggde om lokaler till lägenheter vid Väderlekstorget i Göteborg.

Celine sitter i trappan i sin hyreslägenhet

Som de flesta 21-åringar har Celine Bjälhammar hunnit flytta runt en hel del. Och hela tiden har hon stått i bostadskö, en långsam och ganska stressande jakt efter det där efterlängtade förstahandskontraktet. Men så en dag ringde telefonen och plötsligt förändrades allt.

– Det är helt klart jobbigt att inte veta vart du ska flytta härnäst. Men när Willhem hörde av sig blev jag först lite rädd. Nu ska jag bli vuxen på riktigt, tänkte jag, berättar Celine som redan efter en månad flyttade in i en liten, ytsmart etta med sovloft vid Väderlekstorget i Biskopsgården.

Men sedan hon flyttat in känner hon trygghet, något hon inte känt när hon tidigare bott i andra hand.

– Det var så konstigt när jag kom innanför dörren första gången, då kände jag direkt att jag var hemma. Men då blev jag istället stressad över att flytta in och komma i ordning, skrattar Celine.

Citat

”Nu ska jag bli vuxen på riktigt, tänkte jag”

Celine sitter i trappan till sovloftet

Vid Väderlekstorget på Hisingen har Willhem haft svårt att hyra ut de lokaler som låg på markplan i husen runt torget. Många av lokalerna stod tomma och har i bästa fall hyrts ut och använts som förråd. Därför togs beslut om att konvertera lokalerna och skapa 23 nya bostäder. Vad det har varit i lokalen som numera är Celines etta med sovloft vet hon inte säkert.

– Någon sa att det har varit ett soprum. Det känns ju lite ironiskt om det nu är så med tanke på hur ljust och fräscht det är idag.

Väderlekstorget i Göteborg

Celine är inte ensam om att vänta länge på en bostad. I Göteborg 2019 hade bara 44% av unga vuxna, det vill säga de mellan 20 och 27 år, eget boende. Resterande 66% bodde i andra eller tredje hand, inneboende eller hemma hos föräldrar.

– Det känns som att köandet aldrig tar slut. Jag hade stått i andra köer länge. Men så berättade någon om Willhem och jag gjorde en intresseanmälan på hemsidan. Ett halvår senare fick jag reda på att jag hade fått ett kontrakt – helt overkligt! Sedan dess berättar jag för alla jag känner om hur jag fick min lägenhet och tipsar dem om Willhems hemsida.

För Celine gick det fort, så snabbt att hon inte ens hunnit samla ihop alla sina möbler som stått utplacerade hos olika kompisar runtom i stan.

– Soffan väntar jag fortfarande på, och när den väl är hemma så kan jag börja bo på riktigt och göra det hemtrevligt här.