Solceller på taketSolceller på taket
Willhem

Storsatsning på solceller i Jönköping

Genom att minska energiåtgången i fastigheterna kan vi som bostadsbolag göra stor skillnad för klimatet. Solenergi är ett sätt som prövats i delar av fastighetsbeståndet. I Jönköping har det genomförts ett större projekt där tre fastigheter fått solpaneler på taken.

– Sveriges energiförbrukning måste sänkas och vi på Willhem vill vara en del av det på det sätt vi kan, säger Mikael Hyltse som är teknisk förvaltare i Jönköping. Nu har vi tre nya, stora solcellsanläggningar i full drift på ett fristående radhus, ett nyproducerat hus och en äldre fastighet.

Mikael Hyltse
Solceller

Den energi ni får ut, vad kommer den att användas till?

– I radhusområdet har vi bergvärmepumpar som ger värme. Men de drivs också av el och där kommer solcellerna att ta hand om driften. Solcellerna kommer också att driva husens ventilation, belysning och fastighetsel. Det här är framtiden. På taket till fastigheten där vi har kontoret sitter en anläggning som ska leverera runt 50000 kWh per år (cirka 20 procent av den totala förbrukningen) och på fastigheten Räven 18, som är den största anläggningen, kommer panelerna att ge ungefär 90 000 kWh per år.

En solcellsanläggning brukar kunna räknas hem efter 12 år och panelernas livslängd är 30 år. Det betyder 18 år med ren vinst samtidigt som vi sparar både pengar och miljö varje dag.

Störst behov när det är minst sol

Generellt är elbehovet som störst vintertid och när vi är hemma. Tyvärr är det då som panelerna producerar som minst el.

– Tvärtom är det på sommaren, förklarar Mikael. Då producerar solcellerna mer el än fastigheterna förbrukar. Det vi inte använder kan vi sälja ut till elnätet och då får vi en intäkt. På så sätt kan vi bygga upp en pott med pengar, som vi sedan kan köpa el för när vi behöver. Då använder man elnätet som ett slags batteri.

Vill du veta mer?

Då kan du läsa fler exempel på vårt hållbarhetsarbete inom miljö och energi här på vår blogg.