Rökfritt husRökfritt hus
Willhem
Trenden blir vanligare:

Rökfria hus

När någon röker i sin lägenhet under en massa år så sätter det sig hårt i golv, väggar och tak. Man tvingas riva ut nästintill allt och sedan spärrmåla. Och saneringen är både dyr och tar lång tid.

– Idag röker inte folk inne i samma utsträckning som tidigare så det är ju ett minskande problem, säger Tommy Grek.

Tommy är Fastighetschefen i Jönköping som vill bidra till en trevligare boendemiljö genom att lansera Willhems första rökfria hus.

– Jag hörde om ett liknande projekt för ett par år sedan och tänkte, ”varför inte här”? Så när vi fick godkänt att starta med nyproduktion helt i egen regi, tyckte jag det passade och vi såg ett mervärde i att kunna erbjuda ett helt rökfritt hus, säger Tommy. Det finns helt klart en efterfrågan och idag är det ju rökförbud på krogen och på många andra ställen. Dessutom är många allergiska och upplever obehag med röken. Många andra fastighetsägare bygger liknande hus, och internt hos oss är det många som är sugna på att göra samma sak, om och när de får chansen till ett nyproducerat hus.

Citat

”Det finns helt klart en efterfrågan och idag är det ju rökförbud på krogen och på många andra ställen.”

Tommy menar att rökning skapar onödig friktion hyresgäster emellan. Särskilt i gamla hus där lukt gärna läcker mellan lägenheter.

– Vi har ingen rätt att säga åt någon att de inte får röka, men eftersom vi från början har varit tydliga med att huset är rökfritt, så har det inte varit några problem alls. Personligen har jag inget emot rökare, men om man vill röka så får man göra det någon annanstans. Vi har totalt 1 100 lägenheter i stan och bara 66 av dem är rökfria, så det finns även andra lägenheter att söka, flikar Tommy in. Och gensvaret har varit positivt från alla håll. Huset på Dunkehallavägen 72 i Dalvik strax väster om centrum är Willhems första nyproduktion helt i egen regi. Bortsett från att det är helt rökfritt, så utrustas det med solceller och modern IT-teknik med bland annat fiberuppkoppling, digitala postboxar och elektronisk informationstavla i trapphuset.

Tommy Grek

Tommy Grek lever som han lär

– Många skämtar och säger att det är enkelt att få höga betyg när man har så nya och fina fastigheter, men det är snarare tvärtom. Vi jobbar ännu hårdare för att hålla hyresgästerna nöjda.

Tommy är vad som i folkmun kallas yrkesskadad.

– När jag närmar mig en fastighet börjar jag redan en bit från porten kolla utemiljön, om det är helt, rent och snyggt. Det är viktigt att man förstår hur man tänker som hyresgäst. Jag har själv bott i hyresrätt tidigare så jag har lätt att förstå de krav som våra kunder har på sin boendemiljö. Vi jobbar dagligen med att lyssna av våra kunder. Vi är åtta personer som jobbar här så det märks ju om vi inte är på det hela tiden. Bovärdarna gör ett stort jobb. De är ute och tar hand om fastigheterna, men de tar också hand om hyresgästerna och har extremt hög social kompetens. Det kanske inte nödvändigtvis är så att det är något fel som behöver åtgärdas, ibland är det så att någon av våra hyresgäster bara behöver prata av sig och då är det uppskattat när bovärden tittar förbi. Det är sånt som gör stor skillnad och mig oerhört stolt.