Willhems bovärdar Isak Mazen och Sabah YousifWillhems bovärdar Isak Mazen och Sabah Yousif
Willhem
Engagemang för unga:

”Minibovärdar – vilken win-win!”

Bovärdarna Sabah Yousif och Isak Mazen har i flera år engagerat sig i unga människors möjligheter att få jobb. I Willhems projekt ”minibovärdar” agerar de stöd och bollplank till de ungdomar som varje år får sommarjobb.

Två sommarjobbande minibovärdar lyfter bort ett handfat

– Det känns väldigt fint att kunna bidra till en meningsfull sysselsättning för unga, samtidigt som vi får värdefull hjälp. Vilken win-win, säger Sabah.

En minibovärd, som är Willhems variant av sommarjobbare, hjälper till med enklare skötseluppgifter i bostadsområdena under handledning av en ordinarie bovärd.

Uppdragen består bland annat av att hålla rent och snyggt, sanera klotter, smörja upp kärvande lås, rensa ogräs och måla staket.

Citat

”Jag hoppas att minibovärdarna lämnar oss med känslan att de har gjort något viktigt.”

Isak Mazen
...

Isak, som arbetat som bovärd hos Willhem i Fittja i nästan 20 år och själv bor i området, berättar att de främst rekryterar ungdomar som bor i området, eftersom de tror att jobbet kan öka engagemanget för det som händer här.

– Om man har sanerat klotter eller plockat skräp i området ökar sannolikheten för att man sätter stopp när kompisarna klottrar. Under praktiken får de känna på hur det är att ingå i ett arbetslag och lära sig passa tider. Vi uppmuntrar dem att visa vad de kan och hoppas att de lämnar oss med känslan att de har gjort något viktigt.

Alltid visa respekt

Sabah, som också har många år som bovärd på meritlistan och är arbetsgruppens egen detektiv, fyller i:

– Ja, jag erkänner – jag går igång på felsökning. Som före detta snickare och plattsättare kan jag mycket om byggteknik. Den ungdom som tar rygg på mig ser att det mesta går att reda ut, bara man har tålamod. Sen hör de också hur vi pratar med våra hyresgäster, vilket faktiskt är en konst. Man måste vara bestämd men alltid visa respekt, säger Sabah och ler mot Isak.

Entré
...
Citat

”Vi är mer familj än kollegor. Det tycker jag är en fin känsla att förmedla till nästa generation.”

Sabah Yousif

Ett team, på riktigt

Värmen mellan Isak och Sabah är uppenbar och det är tydligt att de trivs i varandras sällskap.

– Det pratas mycket om teamkänsla, men här är vi ett team på riktigt. Det är självklart att hjälpa varandra med stort och smått. Både professionellt och privat, säger Isak.

– Ja, jag vill säga att vi är mer familj än kollegor. Och det tycker jag är en fin känsla att förmedla till nästa generation, avslutar Sabah.