Minibovärdar i GöteborgMinibovärdar i Göteborg
Willhem

Minibovärdar blickar FRAMÅT!

I Göteborg lät Willhem några av sina sommarjobbsplatser gå till nyanlända ungdomar som gått Mitt Livs Vals arbetsmarknadsförberedande program FRAMÅT! för att ge dem en inblick i fastighetsbranschen.

Som en förlängning av Mitt Livs Vals studiemotiverande program är syftet med FRAMÅT! att stärka kopplingarna mellan utbildning och jobb. Målet är att minska trösklarna till den svenska arbetsmarknaden för nyanlända och ensamkommande ungdomar mellan 16–23 år. Linah och Ahmed är två av ungdomarna från FRAMÅT! som har sommarjobbat som minibovärdar hos Willhem i sommar.

–  Jag har lärt mig att måla! Det har jag aldrig gjort innan, så nu kan jag måla mitt hus. Det är många saker jag har lärt mig under de här veckorna som jag tror att jag kommer att ha nytta av i framtiden, säger Linah.

– Jag trivs väldigt bra här på Willhem, personalen är väldigt snälla. Det är jätteroligt att få den här chansen. Det roligaste med jobbet är när vi har lunch ihop, vi skrattar mycket tillsammans. Lukten i soprummen är inte så trevlig, men man vänjer sig till slut, säger Ahmed.

Minibovärdar i Göteborg Lucas, Ahmed, Carl och Linah
...

Ett första steg in i arbetslivet

– Det känns så fantastiskt att det finns arbetsgivare som Willhem som tror på ungdomarna och ser möjligheterna med att arbeta med breddad rekrytering och mångfald på arbetsplatsen. Det behövs verkligen! På Mitt Livs Val ser vi att det är tufft för nyanlända ungdomar att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden av flera olika anledningar såsom avsaknad av nätverk, begränsad arbetlivskunskap och få arbetsgivare som arbetar aktivt med inkludering och mångfald i rekryteringsprocesser, säger Fanny, projektledare för FRAMÅT! på Mitt Livs Val.

Får testa på olika saker

För att få en känsla av hur det är att jobba som bovärd får minibovärdarna testa på flera olika arbetsuppgifter.

– Vi har fått göra flera olika saker. Ena dagen målar vi, den andra dagen så tömmer vi ett grovsoprum på massa saker. Det är skönt att vi får vara ute så mycket, säger Linah.

Minibovärden Lucas Minibovärden Lucas
Minibovärden Carl Carl jobbar sin andra sommar på Willhem

Två andra ungdomar som också jobbat på Willhem i sommar är Carl och Lucas. Det är andra året i rad som Carl sommarjobbar på Willhem.

– Det är ett riktigt bra sommarjobb, jag kan absolut tänka mig att jobba i fastighetsbranschen i framtiden. Det är skönt att ha rutiner under sommaren och det är en bra sysselsättning, säger Carl.

Arbetsdagen börjar klockan 07:00 så jobbet som minibovärd är inget för den morgontrötta.

– Jag är inte så morgonpigg av mig så det svåraste för mig är nog att komma i tid. Men personalen är riktigt goa så det gör det värt att gå upp på morgonen, säger Lucas.

Läs om andra minibovärdars upplevelser

Willhems engagemang i unga människors möjligheter att få jobb är en del i vårt sociala engagemang. Projektet med Minibovärdar startade i liten skala 2011 och därefter har antalet platser successivt utökats för varje år. Vill du veta mer kan du läsa om andra minibovärdars berättelser här på vår blogg.