Lägenhet i KronojägarenLägenhet i Kronojägaren
Willhem
Kronojägaren:

I jakten på yta

Vad gör man när behovet är större än utbudet och platsen att bygga nya fastigheter på är knapp? Jo, man lägger till en våning. Resultatet? Lägenheter med smart planlösning, rymligt sovloft och modern standard.

Kronojägaren ligger intill naturen

Lockar studenter

Kronoparken i Karlstad är ett naturskönt område med universitetet alldeles intill. Här ligger Kronojägaren 1, en fastighet med lamellhus på två våningar där det fanns potential att addera fler attraktiva lägenheter och uppgradera standarden för alla boende.

– Efterfrågan på lägenheter är stor, inte minst bland studenter. Därför började vi titta på hur vi skulle kunna göra för att utöka antalet lägenheter som attraherar studenter eller människor som söker ett lite mindre boende. Då blev Kronojägaren en tids- och kostnadseffektiv lösning, säger Göran Bergsten, fastighetschef i Karlstad.

 

Smarta bostadsytor

Lösningen blev att addera en våning på fastigheten. Våningsplanet byggdes ihop med redan befintligt trapphus och fasaden gjordes om. Samtidigt sågs huset över i sin helhet. Bland annat blev tvättstugorna uppgraderade, vilket gjorde att standarden blev bättre för alla i huset. Projektet påbörjades hösten 2019 och stod klart lagom till att höstterminen skulle dra igång året där på. Resultatet blev 32 trivsamma ettor med effektiv planlösning, sovloft och modern standard.

– Ambitionen var redan från början att skapa bostäder med en god standard. Lägenheterna har motsvarande standard som våra Willhemlyft med trestavsparkett och kök från Marbodal. Ur det perspektivet kanske det inte är ett klassiskt studentboende, säger Göran.

Ett hållbart boende

Som alltid när Willhem bygger genomförs arbetet med fokus på långsiktighet och med minsta möjliga påverkan på miljön. Valda material och utföranden möter våra krav gällande låg energianvändning, låg miljöbelastning och låga kostnader.

Fler lägenheter på gång

Projektet visade sig vara ett riktigt framgångskoncept. Snart är det dags att fortsätta påbyggnaden av ytterligare två hus. Byggnationen kommer att starta innan sommaren och resultera i 43 nya yteffektiva lägenheter.

– För att kunna möta efterfrågan har vi höga ambitioner när det gäller att producera nya hyreslägenheter. I första hand bygger vi hus på mark vi redan äger och tittar på hur vi kan utnyttja de ytor som redan finns i våra hus. Det kan exempelvis vara en källare eller en oinredd vind, säger Mikael Möller, projektchef på Willhems nyproduktionsavdelning.

Du kan läsa mer om projektet Kronojägaren 2 på vår hemsida.

Läs mer på vår blogg

Är du intresserad av att läsa mer om våra hus och gårdar eller hur vi gör för att skapa smarta bostadsytor kan du göra det här på vår blogg ”Hemma hos Willhem”.