Odlarna Emma och NaeemaOdlarna Emma och Naeema
Willhem
Odlingslotter bra för samhället:

Här odlas vänskap och trivsel

I en öppen glänta, omringad av hundraåriga ”sparbanksekar” ligger ett 10-tal färgglada odlingsbäddar. Under skratt och skoj är en grupp odlare i full fart med att rensa, vattna, skörda och klippa.

Peter, Susanne och Naeema

Initiativ för att skapa trivsel och gemenskap

I Willhems bostadsområden i Skäggetorp i Linköping lever många olika kulturer sida vid sida. Samtidigt som det då och då skapar missförstånd, kan det även bidra till något värdefullt och berikande. I Skäggetorp är det precis det som händer. I samarbete med Linköpings kommun och Svenska kyrkan har Willhem varit med och bidragit till att starta kvartersodlingar. Ett litet, men ändå framgångsrikt projekt som betytt mycket för många som bor i området. Initiativtagare till odlingsprojektet är Susanne Sterneling som är stadsdelssamordnare på Linköpings kommun.

– Det här med odlingslotter är i sig inget nytt, det finns på många håll och har blivit ett erkänt bra sätt att få människor att prata och lära känna varandra samtidigt som man gör något med händerna. Det är som att odling har en positiv inverkan och får oss att må bättre.

Kvartersodlare

Kvartersodlare anställdes

Intresset för att odla har varit stort, men tidigare har det inte funnits någon som kunnat vara drivande och ta ansvar för odlingarna.

– För att få detta att fungera insåg vi att någon måste finnas på plats och vara närvarande, förklarar Susanne. Vi satte in en platsannons och sökte en ”Kvartersodlare”, vars uppgift var att planera odlandet, utföra arbetet och inte minst att sprida information och entusiasmera grannar och närboende till att delta. Valet föll på Naeema Harun från Quatar i Somalia som nu driver odlingsprojektet tillsammans med ”reservodlarna” Emma och Joseph.

– När jag kom till Sverige odlade jag tomater och potatis i trädgården, berättar Naeema. Jag ville lära mig mer och dessutom hjälpa andra med de kunskaper jag fått. Vi som bor här kommer från olika länder och har mycket erfarenhet med oss i bagaget. Det är en jättechans för alla att lära sig mer och dessutom lära känna nya människor.

Tio odlingsbäddar

I markbäddarna odlas tio olika sorters grönsaker. Tanken är att de ska skördas vid olika tidpunkter.

– Marken ägs av kommunen, berättar Susanne. De har också hjälpt till att ta upp odlingsbäddar och dra fram vattenledning till platsen, vilket gör arbetet betydligt enklare. Alltihop började med att vi satte upp en skylt som berättade att alla var välkomna att komma hit och vara med och odla. Vi fick ett lass jord, lite spadar och skottkärror, och sedan har odlingsgruppen gjort allt själva.

Skylt vid odlingen
Man klipper gräset

Språkinlärning i praktiken

– Det är mycket enklare att lära sig språket när man gör någonting, berättar Maria Sarial från Israel.

– Jag har gått SFI-kurser men det ger mycket mer när man tvingas prata svenska hela tiden. Annars skulle vi inte fatta vad vi ska göra, skrattar Maria. Här på odlingen har jag lärt mig mycket mer än på flera månader i skolbänken.

Citat

”Här på odlingen har jag lärt mig mycket mer än på flera månader i skolbänken.”

En naturlig mötesplats

Platsen ligger centralt i området där många passerar. Det är nästan alltid någon här.

– Det finns många tankar om att utveckla det här ännu mer, berättar Naeema. Ett picknickbord hade varit perfekt. Kanske också ett växthus där man kan odla tomater och några fruktträd.

– Nästa vecka ska vi ha skördefest, fortsätter Naeema. Då samlas vi och firar. Vi ska bjuda på spenatpaj, persisk Dolma, sallad och grillat. Alla är hjärtligt välkomna.