......
Willhem

Flygande takinspektioner

Med en drönare kan man inte bara ta fantastiska bilder. Den kan även vara ett bra verktyg för att genomföra takinspektioner. Här berättar Marcus, som jobbar som bovärd, om fördelarna.

Marcus Andersson

Enkelt och smidigt

Under 2021 började Willhem genomföra takinspektioner med drönare. Det sparar både tid och pengar.

– Tidigare tog vi hjälp av externa entreprenörer för att göra inspektionerna en gång per år. Man behöver en del utbildningar, bland annat inom fallskydd, för att röra sig uppe på taken och på några fastigheter behövs skylift för att komma åt, säger Marcus Andersson, bovärd i Trollhättan.

Med en drönare gör Willhem jobbet själva. Det tar mindre än en minut att sätta igång och på 5–10 minuter har man inspekterat ett tak.

– Det är väldigt lätthanterligt. I handkontrollen ser man det som drönarens kamera filmar och det är väldigt hög bildkvalitet. Skulle man se något som behöver åtgärdas eller undersökas närmare tar vi det därifrån, säger Marcus.

Underlättar vardagen

Drönarna underlättar mycket i vardagen och har även börjat användas för att kontrollera att fåglar inte bygger bon på fel ställen. Måsar med ungar kan bli aggressiva mot förbipasserande och därför behöver deras bon tas bort.

– Drönaren sparar mycket tid. Även om vi använde entreprenörer så var man tvungen att lägga tid på att boka in dem. Nu kan vi kolla taken när vi ändå är ute och ronderar. Dessutom är det roligt att köra den, avslutar Marcus.

Läs mer i vår blogg

Här i vår blogg Hemma hos Willhem kan du läsa mer om livet i och omkring våra hus och gårdar.