Solceller på Skäggetorps CentrumSolceller på Skäggetorps Centrum
Willhem

Fler solpaneler på Skäggetorps Centrum

Skäggetorp Centrum är en välbesökt galleria i Linköping, men vad många inte känner till är att nästan hela taket är täckt av solpaneler.

Solceller på taket

Willhem fortsätter att satsa på solceller i Skäggetorp

Willhem har ett stort fokus på miljö- och energi. 2015 monterades en solcellsanläggning på Skäggetorps Centrum på cirka 150 kW som nu har byggts ut. Totalt är den nya nivån uppe på ungefär 400 kW. Målet är att den egenproducerade elen ska täcka hela elförbrukningen i köpcentrumet.

– Solcellerna är en viktig del i vårt hållbarhetsarbete. Vi har bara en planet att leva på och därför vill vi minimera både vår egen och våra hyresgästers miljöpåverkan, säger Mia som är fastighetsförvaltare på Willhem i Linköping.

Citat

”Vi har bara en planet att leva på...”

Mia, fastighetsförvaltare

När solen går upp sätter elproduktionen igång

Likspänningen från solcellerna görs om till växelspänning och kopplas in i den ordinarie elcentralen. Det gör att fastigheten kan börja förbruka energin direkt. Solpanelerna är riktade mot söder, men om det bli ytterligare en utbyggnad kan en viss del riktas mot öster och väster. På så sätt går det att jämna ut produktionen under dagen genom att även utnyttja morgon- och kvällssol.

Att sälja el är inte något mål med nuvarande anläggning. Solcellspanelerna ska betala av sig på åtta år och därefter är livslängden ungefär tjugo år till utan avbetalningskostnader.

– Willhem köper endast förnybar el till alla sina fastigheter men drömmen är att bli helt självförsörjande i framtiden, säger Mia.

Energieffektivisering av våra fastigheter har stor påverkan på klimatet och är därför ett viktigt fokusområde i Willhems hållbarhetsarbete.