Fastighet i Halmstad på BolmensgatanFastighet i Halmstad på Bolmensgatan
Willhem

Det är här man ska bo

I Halmstad går det att få en liten glimt av framtiden. Långt ner i källaren, bakom lås, bom och ståldörrar som bara kan öppnas av ett fåtal, finner man den. Och det är lätt att man först blir lite besviken.

Max Pettersson Wigby fastighetschef på Willhem i Halmstad Max Petersson Wigby, fastighetschef på Willhem i Halmstad.

Det syns inte på utsidan att det här är ett tänkande hus och på insidan syns det inte heller. Men de som studerar i Halmstad vet att det är på Bolmensgatan man ska bo om man vill bo smart och medvetet. Tre av Willhems totalt sex hus på gatan är tänkande. Här ingår bredbandet i hyran och på taket producerar solceller energi. Men det som gör huset smart är att det själv hittar eventuella fel och rapporterar direkt till Willhem.

– Det är framförallt de allmänna utrymmena som är smarta, berättar Max Petersson Wigby och sveper sin nyckeltagg över läsaren i porten.

Postboxar Blippa för post. Postboxarna öppnas med hyresgästens personliga tagg.

Om det blir fel på någon av maskinerna i tvättstugan så skickas en felkod till oss, men även till tvättbokningen så att de användare som bokat tid får meddelande, både via mail och i appen, om att de inte kommer att kunna tvätta just då. Max tycker att den nya tekniken är behändig och underlättar på många plan, både för hyresgästerna och för dem som jobbar på Willhem. En sådan sak som att byta namnskylt på dörr och postbox var inte heller tidigare något jättestort jobb, men det krävdes ändå att någon åkte ut och gjorde det. Nu ändras det centralt tack vare systemet.

– Vår nya app har gjort att vi lättare och snabbare kan få ut information till hyresgästerna. All info är alltid färsk, och dessutom slipper vi en massa lappar och affischer som skräpar ner i trapphusen. Dessutom görs felanmälningarna i appen.

Lägenheter på Bolmensgatan En tagg för alla publika utrymmen. Skalskyddet ökar säkerheten och tar bort onödiga nycklar.

Huset har skalskyddats och man har installerat taggsystem, på så sätt har man fått bort en massa extra nycklar. Den personliga taggen ger hyresgästerna access till de utrymmen de behöver ha tillgång till. Även den digitala postboxen öppnas med taggen.

– Visst, det är ny teknik och vi måste anpassa oss, men de som bor här är ju studenter och de är överlag väldigt digitaliserade, så de gillar de tekniska lösningar vi inför, menar Max. En annan vinst är att förstörelsen i de allmänna utrymmena har minskat eftersom vi kan se vem som passerat genom dörren senast.

Datorhubben på Bolmensgatan Smartast i kvarteret. Datorhubben, eller moderhjärnan finns i tre av sex hus på Bolmensgatan och ser till att allt funkar.

Genom kulvertar och källarförråd får man ta sig för att få se hjärnan bakom alltihop.

– Det ser inte mycket ut för världen, men det är härifrån allt styrs. Man förväntar sig kanske en moderdator med skärmar och blinkande lampor, men det är den här PC:n som sköter och kopplar ihop allt i huset via internet. Det är häftigt. Kan vi få ekonomi i det så skulle vi gärna bygga ut så att de andra husen också blir tänkande. Ibland behöver det inte vara stort och blinkande för att vara imponerande. Det räcker med en PC, lite nätverkskablar och bovärdar som har koll på informationen som kommer in.