Bostadsområdet LugnetBostadsområdet Lugnet
Willhem

3 tips för ett tryggare bostadsområde

Liegatan i Västerås ansågs länge vara ett problemfyllt bostadsområde. Här delar vi med oss av våra bästa tips på hur vi tillsammans med de boende lyckades vända utvecklingen i området.

 

Liegatan ett bostadsområde i Västerås

1. Samarbeta

För att lyckas vända ett bostadsområde måste alla hjälpas åt och det gjorde man verkligen på Liegatan! Personalen hade en tät dialog med hyresgästerna om hur området skulle bli tryggare och engagemanget var stort. Hyresgästerna tog ansvar och tipsade om de såg något som hände. Detta gjorde att det växte fram en naturlig grannsamverkan. Idag håller de gemensamt koll på vad som händer i området. Även personalens hårda arbete har bidragit till den positiva utvecklingen – samarbetet mellan uthyrningspersonalen och bovärdarna har varit A och O.

 

2. Våga ställa krav

Personalen började följa upp de personer som orsakade störningar. De ringde på och krävde bättring. I de fall trygghetsjouren fick rycka ut fick den hyresgäst som ställt till med problem betala utryckningen. Vi ställde helt enkelt tydligare krav, vilket gav resultat. Vi började även ställa högre krav på entreprenörerna vi anlitar. Det är exempelvis inte tillåtet att köra med bilar på gräsmattorna. Entreprenörerna har lika mycket ansvar som hyresgästerna att hålla rent och fint.

3. Stort fokus på rent & snyggt

I samband med att många lägenheter renoverades har vi även lagt stor vikt vid att hålla rent och snyggt i området. Det hat bidragit till att trivseln och stoltheten ökat. Utemiljön, trapphusen, tvättstugorna och källargångar – allt ska vara fint och fräscht. Detta har lett till ett renare, trevligare, lugnare och tryggare bostadsområde.

Se filmen om vändningen på Liegatan

Vill du ha fler tips på hur vi tillsammans kan vända utvecklingen i utsatta områden? Då kan du se filmen om vändningen på Liegatan eller höra av dig till oss så berättar vi mer om vårt arbete för att skapa trygga bostadsområden.